Haar wassen

DINSDAG 5 APRIL 2022

Sinds ik thuis ben, merk ik dat ik minder vaak mijn haar was. Voorheen waste is iedere dag mijn haar zodra ik s’ morgens onder de douche stapte. Ik had het gevoel dat, vanwege de fijne structuur van mijn haar, dit sneller vet werd. Het had wel tot gevolg dat mijn haar erg droog werd en ging pluizen, want met natte haren de deur uit was geen optie, dus eerst nog de warme föhn eroverheen. 

Hoe vaak wassen is voldoende?

Er is geen vaste regel hoe vaak je je haar moet wassen. Sport je vaak waardoor je veel zweet is het wel zo fris om je haar wat vaker te wassen. Ook is het afhankelijk hoe snel je haar vet wordt. Bij een zeer vette hoofdhuid is het geen overbodige luxe je haar dagelijks te wassen. 

 

Bij heel dik haar en weinig talg is het beter om je haar niet te vaak te wassen. Over het algemeen kunnen de meeste mensen met gemak één tot drie dagen zonder shampoo. Zichtbaar vet haar, een jeukende hoofdhuid of duidelijk vuil in het haar zijn tekenen dat het haar aan een wasbeurt toe is. 

Hoe gebruik je shampoo op de juiste manier?

Shampoo heeft een reinigende werking; het verfrist het haar en verwijdert daarbij het natuurlijke haarvet, stylingsproducten en overig vuil. Als je je haren te vaak wast, is het mogelijk dat je haar uitdroogt en gemakkelijk breekt. 

Gebruik daarom je shampoo op de juiste manier. Maak eerst je haren goed nat. Doe dan een hoeveelheid shampoo, ongeveer ter grootte van een euromunt, in je handpalm en verdeel dit over beide handen. Breng het aan op de nekpartij van je haren en werk masserend naar je kruin toe, zo verdeel je de shampoo over je gehele haar. Op basis van het schuimen weet je hoe vuil of schoon je haar is. Spoel na het wassen goed uit, tot het water helder is. Als de shampoo niet schuimt, moet je het nogmaals wassen.

Gebruik je altijd dezelfde shampoo? 

De werkzaamheid van een shampoo wordt niet minder, naarmate je het langer gebruikt. Maar af en toe veranderen van shampoo kan geen kwaad. Soms is het nodig omdat de behoefte van je haar is veranderd. Geverfd haar heeft een ander type shampoo nodig dan haar met een natuurlijke kleur. 

Zelf gebruik ik 2 soorten shampoo, omdat mijn haar geverfd en blond is. Ik heb één shampoo voor de verzorgende en herstellende reiniging, hiervan heb ik ook een conditioner. En zodra mijn haar een gele gloed gaat vertonen was ik het met een zilvershampoo. Alles koop ik bij de kapper, van het merk dat zij hanteren. Voorheen was dit Keune en daarna werd het MATRIX, maar tegenwoordig hebben ze een eigen merk wat ze samen met Rituals hebben ontwikkeld. Hierbij hebben ze ook aan het milieu gedacht en zijn de flessen navulbaar. Is je shampoo of conditioner op, dan breng je de lege fles mee terug naar de kapsalon en daar vullen ze het weer met het juiste product. Alle producten werken voortreffelijk en hebben ook nog een lekker geurtje, ik ben fan.

Hoe kun je haar wassen uitstellen?

Om het wassen van je haar uit te stellen zijn er een aantal tips:

- Zit niet constant aan je haar

- Borstel je haar elke dag, s’ morgens en s’ avonds

- Gebruik goede shampoo en conditioner

- Je kunt het wassen met shampoo uitstellen door tussendoor je haar uit te spoelen met alleen water.

- Gebruik een keer droogshampoo (ben ik zelf geen fan van) 

- Lang haar, draag je haar in een staart of steek het op

- Gebruik zo min mogelijk stylingsproducten

- Maak zo min mogelijk gebruik van föhn, stijl- en krultang

- Bouw af door telkens een dag uit te stellen.

Bijvoorbeeld: van iedere dag ga je naar om de dag en is je haar daaraan gewend dan om de 2 dagen, et cetera.  

Het wassen van mijn haar is in de tijd dat ik thuis ben veranderd van dagelijks naar ongeveer 2 tot 3 x per week, afhankelijk van mijn bezigheden en afspraken. Ik merk dat mijn haar hierdoor wel verbeterd is. Het pluizen is minder, omdat het minder droog is. Als ik nu bij de kapper kom, heb ik minder dode punten en hoeft er niet te veel af geknipt te worden.

Een bijkomend voordeel van het minder vaak wassen van mijn haar is dat ik minder shampoo gebruik, wat in het rioolwater terecht komt, hierdoor doe ik langer met een verpakking en ik gebruik minder water. Ik ben dus niet alleen kostenbesparend bezig maar het is ook nog eens beter voor het milieu.