Mondwater

DINSDAG 5 APRIL 2022

EEN SLECHTE ADEM EN MONDWATER

We maken het allemaal wel eens mee, dat je tijdens een gesprek graag een paar stappen achteruitzet, omdat de andere persoon zodanig uit de mond ruikt of dat diegene zojuist een dood vogeltje heeft gegeten. De persoon in kwestie kan zich van geen kwaad bewust zijn, maar toch vind ik het lastig om het dan bespreekbaar te maken, terwijl ikzelf hoop dat iemand mij er wel op wil wijzen als ik een onaangename geur verspreid.

Slechte mondhygiëne, roken, een proteïnerijk dieet en pikant of sterk ruikend eten doen niet veel goeds voor de reuk van de mond. Ook allergieën kunnen een oorzaak voor een slecht adem zijn. Wie bijvoorbeeld een slechte adem heeft na het drinken van melk, kan lactose-intolerant zijn.

Mondhygiëne is en blijft de belangrijkste remedie. Verwijder etensrestjes tussen tanden en kiezen goed en grondig, gebruik hiervoor een tandenstoker. Poets minimaal twee keer per dag met een fluoride tandpasta. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te flossen. Ook kan het effectief zijn om de tong te borstelen of om water te drinken voor het slapen gaan.

Al geruime tijd gebruik ik dagelijks na het tandenpoetsen mondwater. 

VOORDELEN:

  • Komt overal tussen, dus reinigt ook de plekjes waar je met de tandenborstel niet bij komt
  • Zorgt voor een schoon en fris gevoel
  • Desinfecteert, dus bestrijdt de slechte bacteriën in je mond
  • Maskeert een slechte adem

NADELEN:

  • Bevat alcohol en andere schadelijke bestanddelen
  • Verstoort het natuurlijke evenwicht in de mondholte door ook de gunstige bacteriën te doden
  • Alcohol droogt de mond uit, het vermindert de speekselproductie
  • Draagt bij aan een onprettige ademgeur

Het gebruik van mondwater kan een slechte adem maskeren, maar wat is het juiste mondwater om te gebruiken?

MONDWATER MET ALCOHOL

Alcohol onttrekt het vocht aan het lichaam. Bacteriën in de mond veroorzaken namelijk de slechte adem. Wanneer je minder speeksel hebt (onttrokken door de alcohol), hoe minder snel de bacteriën worden weggespoeld, hoe sneller je uit je mond gaat stinken.

Volgens de producenten van mondwater is het een kwestie van mening of je mond uitdroogt door alcohol. Mondwater kan niet zonder alcohol, want de alcohol draagt de essentiële oliën zoals menthol en eucalyptol. Mondwater werkt juist door deze ingrediënten. Zonder de alcohol kan mondwater niet werken. De etherische oliën menthol, eucalyptol, thymolen en methylsalicylaat helpen bacteriën te bestrijden en daarmee de vorming van tandplak te verminderen. Dit zijn vetten, die niet vrijwillig in water oplossen. Door de toevoeging van alcohol zijn ze wel oplosbaar in water en ontstaat er een stabiele, egale vloeistof. Daarnaast is alcohol ook een conserveermiddel om het mondwater niet te laten bederven na het openen en gebruiken. Met andere woorden, alcohol is meer een hulpstof dan een actief bestanddeel.De producenten argumenteren bovendien dat de alcohol niet geconsumeerd wordt, maar na 30-60 seconden wordt uitgespuugd.

Dat alcoholgebruik meer kans geeft op het ontwikkelen van mond- en keelkanker is inmiddels onomstotelijk bewezen. Dit geldt met name voor stevige drinkers. Maar aansluitend roept dat de vraag op of dat dan ook geldt voor het spoelen van je mond met mondwater dat alcohol bevat. Hier zijn de meningen over verdeeld.

In een Italiaans meta-onderzoek werd er geen bewijs voor gevonden. In een Europese studie werd er wel een verband ontdekt, maar het is niet gezegd dat dat causaal is. Onderzoeken die aantonen dat je geen mondkanker krijgt van mondwater met alcohol, gaan wel uit van normaal gebruik. Dat wil zeggen één mondspoeling per dag.

MONDWATER ZONDER ALCOHOL

Vanwege het nadelige effect van alcohol is het dus beter om te kiezen voor een mondwater zonder alcohol. Ze verfrissen de adem en verzorgen de mond zonder nare bijwerkingen.

Mijn eigen ervaring is dat het gebruik van mondwater met alcohol er wel voor zorgde dat ik s’ morgens met een droge mond en keel wakker werd. Ik lette niet zo op de samenstelling van het mondwater dat ik gebruikte als het maar fris aanvoelde en een lekker smaakje had, maar nu weet ik wel beter.

Tegenwoordig zijn er al aardig wat mondwaters zonder alcohol te verkrijgen en daar maak ik dan nu ook gebruik van, 2 x daags na het tandenpoetsen. En het effect is prima, geen droge mond en keel meer voor mij.

ZELF MONDWATER MAKEN

Natuurlijk kun je ook zelf mondwater maken. Op internet zijn hierover de nodige artikelen te vinden zoals bijvoorbeeld onderstaand recept.

- 250 ml gekookt water.

- verse blaadjes salie.

- 1 afgestreken eetlepel baking soda (zuiveringszout)

- evt. 1 afgestreken eetlepel Xylitol (berkensuiker)

- 3 druppels tea tree etherische olie.

- 5 druppels munt etherische olie.

Kook het water en haal het van het vuur.

Voeg de salie toe bij het net niet meer kokende water, doe de deksel erop zodat de ‘saliethee’ 15 minuten kan trekken.

Giet de thee door een zeef zodat de blaadjes in het zeefje achter blijven.

Roer de baking soda door de saliethee en eventueel naar wens de xylitol en roer het goed door.

Schenk het in een schoon flesje.

Voeg de etherische olie toe en schud het flesje goed. De mondspoeling is nu klaar voor gebruik.

Gebruik:

Schud het flesje voor gebruik, omdat de baking soda naar de bodem kan zinken en weer in de vloeistof verdeeld moet worden.

Gebruik 1 el mondspoeling en spoel het 1 tot 2 minuten in je mond tussen je tanden door. Spuug de mondspoeling uit en spoel eventueel na met water.

 

Als men zich aan een goede mondverzorging houdt, en daarbij hoort natuurlijk ook een regelmatig bezoek aan de tandarts, is het niet echt nodig om anderen te "vergassen" met een slechte adem