Zelf bonbons maken

20 JANUARI 2020

Dit keer even geen recept maar een blog.

Vorige maand vierde één van de collega's van mijn afdeling haar 40-jarig jubileum en ter gelegenheid hiervan hebben we haar een workshop bonbons maken cadeau gedaan. Afgelopen zaterdag (18 januari) was het zover en  samen met haar en een aantal andere collega's van de afdeling heb ik deze workshop bijgewoond. 

Het  werd gehouden bij  Olala Chocola, dit is een chocolaterie aan de Nieuwe Ginnekenstraat 24 te Breda; een winkel en atelier waar je een kijkje kunt  nemen en zien hoe op ambachtelijke wijze de bonbons en de overige chocolade producten gemaakt worden.

Je kunt er terecht voor ambachtelijke handgemaakte bonbons, een zeer ruime sortering repen en tabletten, chocolade-artikelen, chocolade-cadeaus, slagroomtruffels, opdrachten in chocolade, diverse workshops en relatiegeschenken met eigen logo.

Bij binnenkomst stap je in een sterke geur van chocolade, maar na een paar minuten ben je gewend aan deze lucht en ruik je het eigenlijk niet meer. 

Na ontvangst werd ons eerst aan de hand van voorbeelden en foto's uitgelegd hoe cacao gewonnen werd en hoe hier uiteindelijk chocolade van gemaakt wordt. Tevens werd verteld hoe de verschillende samenstellingen zijn van puur, melk en witte chocolade. 

Daarna mochten we zelf aan de gang. We kregen een plastic schort voor en mochten een vorm uitzoeken voor onze bonbons. Ik heb voor hartjesvormen gekozen. We moesten van tevoren bedenken of we pure, melk of witte chocolade bonbons wilden maken. Allereerst werden de streepjes gemaakt met een heel dun straaltje van een contrasterende kleur chocolade. Hierbij begon ik al een beetje te kliederen , want het leek makkelijker dan het was, toen het werd voorgedaan.

Toen de streepjes waren gestold moesten we de vorm onder een dikke straal chocolade doorhalen en met een plamuurmes alle overtollige chocolade afstrijken. Daarna moesten we de vorm een paar keer op de tafel tikken om alle lucht te verwijderen. Dit moest 2 minuten "drogen" en daarna moesten we de vorm leeggooien. Er bleef een mooie laag chocolade achter in de uithollingen van de vorm. Doordat de vorm op zijn kan weg gezet moest worden, kon deze laag chocolade goed drogen en uitharden. 

Hierna mochten we de vulling aanbrengen. We konden kiezen uit een aantal smaken en ik heb gekozen voor amaretto, pistache, karamel en mango. De ganache, zoals de vulling heet, moest met een spuitzak, net zoals bij het opspuiten van slagroom, vanaf de bodem in de vormholten gespoten worden. Deze mochten maar voor 2/3 de gevuld worden want er moest nog een laag chocolade over aangebracht worden om de bonbons te sluiten. Maar eerst moesten de gevulde vormen enige minuten in de koelkast. 

In de tijd dat we hierop moesten wachten werden we van koffie en thee voorzien en kregen hierbij  een heerlijke slagroomtruffel  van eigen fabricaat geserveerd. 

Nadat we de laatste laag chocolade hadden aangebracht, moesten de bonbons nog een paar minuten terug in de koelkast om in te krimpen, zodat ze makkelijk uit de vormholten los zouden komen. Ondanks al het geklieder was ik verbaasd hoe mooi ze er uiteindelijk allemaal uitzagen en waren bijna niet te onderscheiden van de professionele versies. Om ze mee te kunnen nemen kregen we een een origineel bonbondoosje, met kaartje en lintje om het doosje te sluiten. 

S'avonds thuis hebben Laurence en ik er allebei eentje geproefd en ze smaakten verrukkelijk. Het leuke is dat  al mijn zelfgemaakte bonbons er hetzelfde uitzien en het is dus een verrassing welke smaak je te pakken hebt.