(Bron afbeelding: www.loesje.nl/Amsterdam)
MAANDAG 12 DECEMBER 2022
Rond de jaarwisseling hoor je iedereen over goede voornemens en doelen stellen voor het nieuwe jaar. Een paar weken later vervallen de meeste mensen weer in het oude patroon.
Ik vind dat doelen en voornemens stellen voor jezelf niet met een nieuw jaar moet beginnen, maar op het moment dat je er zelf klaar voor bent.
Ondanks dat we nu ook richting einde van het jaar lopen, ben ik er noodgedwongen aan toe om doelen te stellen. Waarom?
Ik moet en wil een gezonder lichaam verkrijgen en daar moet natuurlijke wel wat voor gedaan worden. Om ergens naar toe te werken vindt ik dat je goede voornemens moet hebben en jezelf een duidelijk doel stellen.
Zomaar in het wilde weg starten heeft geen zin en is gedoemd te mislukken.
Door mijn lijstje met doelen en voornemens voor het komend jaar hier te delen, hoop ik dat dit mij extra motivatie om het vol te houden geeft. Het idee dat iedereen die het wil dit kan lezen en mij erop aan kan spreken is de denkbeeldige stok achter de deur voor mij.
Doelen en voornemens zijn aan elkaar gekoppeld. Voor ieder doel wil ik maximaal 3 voornemens noemen die ervoor moeten zorgen dat ik mijn doel bereik. Het is wel de bedoeling dat mijn doelen en voornemens realistisch en dus haalbaar zijn. Niet ieder doel zal in een jaar nog worden afgerond, maar dat is een zorg voor later. Tevens probeer ik mijn doelen en voornemens zo SMART mogelijk te formuleren.
(S= specifiek, M= meetbaar, A = acceptabel, R = realistisch en T = tijdsgebonden)
(Bron afbeelding: puntenplanner.nl)
DOELEN
- Weer lekker in mijn vel zitten, met een figuur dat bij mij past.
Jaren geleden, een aantal jaren voordat ik kinderen kreeg, woog ik 56 kilo en had maatje 32-34. Dat was wel te mager voor mijn lengte van 168 cm, maar tot wat ik nu ben uitgegroeid is ook niet bepaald gezond. Ik heb nu een gewicht bereikt wat ver boven de gezondheidsgrens ligt, heb last van fibromyalgie en heb door artrose versleten knieën. Mijn overgewicht draagt niet bepaald bij tot een goede mobiliteit.
- Gemiddeld 1 kilo per week afvallen tot een streefgewicht van 65-68 kilo.
Dit is nodig om met mijn lengte een gezonde BMI-waarde te hebben. Ik moet me er maar in berusten dat dit een lange termijn project wordt en waarschijnlijk een levenslange lifestyle.
- Verkrijgen van een betere conditie, ik zal dus ook meer moeten gaan bewegen.
Na een revalidatieperiode in 2020 ben ik nog wel een tijdje onder begeleiding van een personal trainer blijven sporten, maar dit heb ik inmiddels vanwege een terugval van mijn spieren door de fibromyalgie stop moeten zetten. Ik ga proberen de discipline te verkrijgen om dagelijks de nodige oefeningen van krachttraining en cardio thuis te doen. Vanaf 29 oktober 2021 tot november 2022 sportte ik onder begeleiding van een fysiotherapeut 1 x per week ongeveer een uur en deed dan voornamelijk aan krachttraining.
- Meer mobiliteit verkrijgen door eindelijk die gevreesde knieoperaties te ondergaan.
Graag zou ik weer met mijn man de gewenste strand- en boswandelingen kunnen maken, wat we jaren geleden met regelmaat deden. Eindelijk weer uit de rolstoel en pijnloos kunnen lopen zonder gebruik van krukken. Dit laatste doel is eveneens een meerjaren plan, zoals ik inmiddels weet.
VOORNEMENS
☐ Geen smoesjes meer om iets uit te stellen of niet na te komen.
☐ Iedere werkdag om 05.45 uur opstaan, het tijdstip dat Laurence naar zijn werk vertrekt. En in het weekend niet later dan 08.00 uur opstaan. Zorgen voor regelmaat.
Hulpmiddel: wekker zetten of door Laurence laten wekken.
☐ Voldoende slaapuren hebben 6-7 uur per nacht door iedere avond niet later dan 23.00 uur naar bed te gaan, liefst iets vroeger, met uitzonderingen van speciale gebeurtenissen.
Hulpmiddel: Signaal instellen op mobiele telefoon of smartwatch
☐ Koolhydraatarm en eiwitrijk eten en regelmatig weer zelf koken, niet snaaien en ongezond eten. Geen zout, vet en sauzen in overmaat gebruiken.
Hulpmiddel: Opstellen van weekmenu's en boodschappenlijstjes
☐ Niet gaan troosteten, snoepen of eten omdat het zo lekker is en zonde om weg te gooien. Maar ook proberen om geen eten te verspillen. Restjes die ik niet wil weggooien eventueel bewaren voor de volgende dag.
Hulpmiddel: boodschappenlijstje
☐ Voldoende water drinken, 2 - 2,5 liter per dag.
Hulpmiddel: signaal van een app op mobiele telefoon of smartwatch
☐ Minimaal 2 x per week trainen. Krachttraining en cardio, onder begeleiding van een fysiotherapeut of in de sportschool. Of met behulp van een personal trainer, zoals voorheen. Dit voornemen is voor later in het jaar, als ik al gewend ben aan anders eten.
Hulpmiddel: inplannen op vaste dagen en tijden - agenda
☐ Dagelijks minimaal 30 minuten bewegen en 10 minuten mediteren. Thuis oefeningen doen van het UMC voor knieën met artrose.
Hulpmiddel: Iedere dag hiermee starten, tijd inplannen - agenda
☐ Door een aantal voornemens dagelijks in te plannen en toe te passen, zal dit uiteindelijk een gewoonte worden.
Een agenda en lijstjes bijhouden (Bullet Journal), afspraken daadwerkelijk nakomen en ingeplande taken uitvoeren
EXTRA VOORNEMENS:
(deze staan ieder jaar op mijn lijstje, omdat ik vind dat het bij mijn dagelijkse routine hoort)
☐ Minder zeuren over kleine dingen en meer doen. Positief denken
☐ Meer glimlachen, ook als niemand kijkt
☐ Iedere dag genieten van het leven