ZONDAG 1 AUGUSTUS 2021
Op onze bucketlist hadden we de stad Alkmaar staan, voornamelijk vanwege de kaasmarkt. Toen we dan ook een lang weekend in Purmerend hadden geboekt, kon het niet uitblijven om een bezoek aan deze plaats te maken. Op zondagmiddag, nadat we opgedroogd waren van onze wandeling in Hoorn zijn we dan ook richting Alkmaar vertrokken.
Dit is een leuke stad , maar niet erg rolstoelvriendelijk door de vele bruggetjes die je in het centrum tegenkomt en de straten met klinkertjes die allemaal een beetje scheef lopen. Laurence moest dan ook hard werken om mij in de rolstoel vooruit te duwen.
Midden in het centrum is een soort plein dat enigszins schuin omhoog loopt, dit is de Gewelfde Stenenbrug, en waar sinds 2020 een beeld staat van de Alkmaarse verzetsheldin Truus Wijsmuller-Meijer, moeder van 1001 kinderen.
De meeste gebouwen in deze omgeving hebben mooie gevels, zoals bijvoorbeeld een trapgevel of klokgevel.
Ondanks dat het behoorlijk bewolkt was, bleef het gelukkig enige tijd droog. Het centrum was gezellig druk en vele eetgelegenheden en terrasjes zaten dan ook behoorlijk vol.
Aangezien wij ook wel trek kregen, want het was inmiddels lunchtijd, en er wat regendruppels begonnen te vallen zijn we een eetcafé in gegaan, Wolf Kitchen & Bar, om een hapje te eten.
Laurence koos voor een clubsandwich en ik nam een tosti en later nog wat kipnuggets. Intussen maakten we foto's van elkaar, die niet allemaal even flaterend waren, maar het eten smaakte ons goed.
Na de lunch zijn we het centrum verder gaan verkennen, en kwamen natuurlijk langs de Waag, waar wekelijks op het Waagplein de kaasmarkt met de kaasdragers wordt gehouden, die vele toeristen trekt. Vanwege Corona is dit evenement helaas al enige tijd uitgesteld.
Trum maakte speciaal voor de kerk een serie monochrome doeken van uitzonderlijke formaten, hiermee bevraagt Trum de schaal van de kerk maar ook dat van zijn eigen werk. Waarom is iets zo groot als het is? Wat gebeurt er als iets wordt verkleind of juist vergroot?
Er is namelijk één ding wat je direct bij binnenkomst in de kerk opvalt en dat is het formaat van dit enorme bouwwerk, want met een lengte van 80 meter en een gewelf van op 30 meter hoogte is de grote kerk het grootste gebouw in de omgeving. Het is dan ook de grootste kerk van Noord-Holland en is al meer dan 500 jaar oud.
De laatste jaren is de kerk geheel gerestaureerd. Van oudsher is het een katholieke kerk, maar sinds de reformatie van 1573 werd de kerk het centrum van de protestantse eredienst en werd al het katholieke vertoon verwijderd, zoals o.a. de gebrandschilderde ramen. Dit is en wordt inmiddels weer in ere hersteld, maar vergt enorm veel vakmanschap en tijd.
Onder de vloer van de kerk, ligt 3 lagen dik de graven uit vroeger tijden. De bovenste laag van deze graven is verwijderd om vloerverwarming te plaatsen en daarna zijn alle grafstenen weer op hun oude plaatst teruggebracht.
De kerk telt twee, wereldberoemde orgels: het Van Covelens orgel (ook wel Koororgel genoemd) en het Van Hagerbeer/Schnitger of Grote orgel.
Het Koororgel (zie onderstaande foto) stamt uit 1511 en is tegen de noordelijke muur van de kerk geplaatst. De laatste restauratie van dit oudste nog bespeelbare orgel in Nederland werd voltooid in het jaar 2000.
Op een gegeven moment kwamen we tijdens onze verkenning bij een plein waar de grote kerk van Alkmaar was gevestigd, de Sint Laurenskerk.
We maakten van de gelegenheid gebruik om even een kijkje binnen te nemen, maar hadden niet verwacht dat we er een paar uur zouden doorbrengen voordat we alles gezien hadden.
De grote kerk was niet alleen toegankelijk om van binnen te bezichtigen, maar er was tevens een tentoonstelling.
Vanaf deze zomer lanceert de Grote Kerk Alkmaar een bijzonder programma: Nieuw Licht. Kunst in de Grote Kerk Alkmaar. Voor dit programma wordt ieder jaar een kunstenaar uitgenodigd om nieuw werk te maken geïnspireerd door, of reflecterend op, het erfgoed en de geschiedenis van de kerk. Voor de eerste editie van Nieuw Licht. Kunst in de Grote Kerk Alkmaar is kunstenaar Thomas Trum benaderd.
De geschiedenis van de kerk is te volgen via een permanente digitale tentoonstelling. Een bezoek aan deze kerk is absoluut de moeite waard en wij troffen het dat de aanwezige gids, de tijd had om ons het een en ander te vertellen van de geschiedenis van deze kerk en de werkzaamheden van de laatste jaren, zoals onder andere het gerestaureerde bewerkte plafond. Dit alles wordt uitsluitend gefinancierd met donaties en giften van particulieren en eventueel bedrijven.
De kerk is ingericht om bezoekers te ontvangen, want er is een heuse koffiecorner geplaatst, die natuurlijk vlak bij de toiletten is te vinden.
Alkmaar viert, net als Leiden, het ontzet van de Spaanse troepenmacht van de hertog van Alva, onder leiding van Willem van Oranje, ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog (1573). Waar dit in Leiden op 3 oktober gevierd wordt, gebeurt dit enkele dagen later, op 8 oktober, in Alkmaar. In de kerk hangt een drieluik ter herinnering aan deze gebeurtenis.
Na het bezoek aan de grote kerk, hebben we onze weg vervolgd door het centrum en na nog wat foto's te hebben geschoten zijn we langzaamaan naar de auto gegaan, voor onze terugkeer naar het hotel.
We hebben genoten van ons bezoek aan Alkmaar en hebben nog lang niet alles gezien van deze mooie historische stad, dus reden genoeg om ooit nog eens terug te komen. Met een voldaan gevoel, maar vermoeid van alle indrukken kwamen we terug in het hotel om hier de laatste nacht van ons verblijf door te brengen. Binnenkort gaan we op vakantie naar Zuid-Frankrijk, dus voorlopig even geen stedentrips in eigen land. Maar dit weekend was weer een heerlijke onderbreking van de dagelijkse beslommeringen.